Bali – på äventyr med familjen i Changgu

Bali – på äventyr med familjen i Changgu

April-väder i Changgu

Drip, drip, drop. Regnet trillar dämpat och i sakta gemak ner mot marken. Svalkar de ljumma stenplattorna och lugnar dammet som ligger som en skir matta på vägen utanför. Doftpustar av rökelse, frisk fukt och jord promenerar förbi näsan.

Skyddade under terassens snälla tak. Fötterna är torra. Redan nu syns solmärken från flipflops. Trots att vi knappast tillbringat mer än någon timme om dagen under solens starka strålar. Regnet är välkommet. Drar ner temperaturen en aning. Men fukten letar sig in överallt, duscha känns nästintill onödigt. Huden mår toppen!

Slappa vardagslivet på Bali

AC:n är satt till 27c, men går på för full gas på Surf Lodge Canggu. Vårt hem de kommande 30 dagarna. En nybyggd villa med fem rum, svalkande pool, soldäck och gemensamma häng-ytor. Inte svårt att ta miste på var Baby-familjen bor. Terassens ena hörna är barrikaderad av prylar som barnvagn, moppehjälmar, simring, flipflops, torkställning, skötväska…

Två minuter från surfbryt och strand med moppe, ett stenkast från flera kanonbra Warunger, kvarterskrogar, men tillräckligt avskilt för att vi på kvällarna kan sövas till ljudet av insekternas surrande och poolens porlande, trivs vi finemang här.

Fulle, lurre och middag äter vi ute. Lyxigt! Alltså lyxigt gäller inte alltid maten eller utvalda restauranger, men att få allt serverat så att vi kan fokusera på att njuta och umgås hela lilla familjen, det är LYx DELUXE! För 60 spänn får vi superfräsch frulle med svingott kaffe, enklare lunch går på 35-40kr och middag med bubblande bärs 70kr. Pangpris!

Gatukanterna pryds av pyttesmå, vackra flätade korgar fyllda med offergåvor (mat, pengar, blommor) till gudarna, som en kvinna iklädd en guldprydd sarong och rött midjetyg dagligen lägger på utvalda platser på gatan, vid dörrposter och på moppar. Skvätter vatten och mumlar en bön. De flesta balineser är hinduer. Små tempelplatser och bönepelare trängs tätt tätt mellan fastigheter, cafeer och risodlingar.

Med bebis på resan

⁃ Ahhh, baaaaby!!, tjuter balineserna så fort vi kommer in på en restaurang, butik eller vårt boende.

⁃ Aww, what’s his name?, säger de med sin allra gällaste stämma och ler så att mungiporna flyger upp mot örsnibbarna. Indoneserna har svårt fina leenden, kan mätas med Julia Roberts.

⁃ Soooo sweet, how old?, lägger huvudena på sned och längtar efter Sixtens obrutna uppmärksamhet.

Så fortsätter de. Alla indoneser vill busa. Alla vill hålla. Alla vill gulla. Barn är gudomliga att ha med till Bali. Till skillnad från andra resmål, blir vi med en småtting alltid mottagna med öppna armar och stora smil här. Fantastiskt!

Första dagarna har bjudit på värme, så vi har hållit oss under skyddande tak för att inte smälta bort under solen. Poolen är annars Sixtens favoritsyssla. Plask, plask, plask. Här plumsar vi i flera gånger om dagen.

När vi kom hit hade Sixten redan en arg förkylning i bagaget som blommade ut igen. 38,5-39,5c feber. Läkarbesök redan dag tre. Med konstaterad luftvägsinfektion ordinerades han antibiotika, Ibuprofen och slemlösande. Uppföljning direkt via Whatsapp. Nu har febern släppt och vår glada, busiga Sixten börjar långsamt komma tillbaka till sitt vanliga härjar-jag. Skönt. Impade och trygga med Balis sjukvård och behandling. Lättade att lilla skrutten mår bättre.

Oron inför resan med bäbis (som var obefogad)

  • Tidsomställningen: funkade direkt
  • Gillar inte maten: han vägrar äta vår vanliga burkmat, gröt etc och ÄLSKAR mi goreng (stekta nudlar) och alla färgstarka fruktsmoothies
  • Vätskebrist: med en nappflaska alltid redo, dricker han lika mycket och gärna som vi vuxna gör
  • Lång flygresa: blev för lite sömn för Sigge, men han sov 8 timmar i sträck under natten när vi kom fram istället. Supersweet!
  • Värmen: han svettas floder, men ett dopp i poolen råder bot på det mesta

Surf surf surf

No stress! Vi har 58 dagar på oss att ta vågor. En lyx att vi inte måste ut varje dag.

Batu Balong beach har bjudit på longboardvågor sen vi kom hit, litet swell, perfekt för mig. Sämre för Andreas med sin lilla bräda, så vi hyr en 7,6a tillsammans för 350pix/vecka. Kanoners! Kan vi byta runt lite om vi vill ändra utförandet.

Dags för lite solande vid poolen nu, kanske jag hinner läsa lite innan Sigges förmiddagslur är över.

Puss och klem

Pin It on Pinterest