Bilsemester på Franska Rivieran – Nice, Cannes och Monaco

Bilsemester på Franska Rivieran – Nice, Cannes och Monaco

Flådigt och packat med njutande turister. Vart vi än parkerar bilen längst med Frankrikes kustband möts vi av ett överflöd av sjysta uteserveringar, pommes frites-kioskar och dyra solstolar. De vidsträckta stränderna breder ut sig likt kristyr, där hav möter land och passerande vindpustarna bär med sig en doft av salt och hav. Precis som förväntningarna på Franska Rivieran. Men denna kust döljer så mycket mer än vad ytan avslöjar.

franska-rivieran-2017_82

Vår basecamp i Le Tigne. Solnedgång vid poolen med utsikt över berg och medelhavet.

Resan bokades in av mamsen och Leffe för över 18 månader sedan. 8 dagar och 7 nätter på Franska Rivieran. Hit vallfärdar nordbor och landsmän på sommaren. Vinterhalvåret är tystare, men välbesökt av den publik som föredrar ljumna dagar istället för de härligt heta vi fick avnjuta under den här veckan.

Vårt sällskap om åtta personer delade på två hyrda ”vrålåk” som kämpade sig fram på fransk motorväg och genom slingriga serpentinvägar som vi delade med enträgna långdistanscyklister. Basecamp var i pittoreska bergsbyn Le Tignes, knappt 40 minuters bilfärd från Nice. Här hälsar alla på varandra. Även vi, trots att vår mer än oduliga franska! Vi huserade i Villa Cespedes, ett mysigt tvåvåningshus med åtta bäddar som låg väl dold från vägen bakom en prånande trädgård. En stor, turkos pool utgjorde kärnan under våra lata dagar. Den var guld värd i värmen. Vi bjöds både på vattenshower av vattendjuret Danne och Phil the Poolguy, men även av hårda volley-smashar av både Ida och Jenny. Under kvällarna bjöds vi på magnifika skådespel med utsikt över bergskammar och medelhavet, och månen avspeglade sig i vattenytan mot midnatt. På den stora terrassen grillade vi, spelade spel och drack drinkar som bidrog till sena mornar och lite huvudvärk…

franska-rivieran-2017_80

Andreas The Poolguy och vattendjuret Danne som rider på Nemo i bakgrunden.

Likt dagsländor rörde vi oss mellan Rivierans kända städer i jakt på nya erfarenheter, vyer och sjysta bilder. Klassikern Nice bjöd på svalkande dopp och en bedårande strandpromenad. I Monaco klädde vi upp oss till tänderna, fick känna segerns sötma på kasinot Monte Carlo och avnjöt riktigt god, lokalproducerad bärs. I Cabris  drack vi söndagsöl i skuggan och njöt av lugnet uppe bland bergen. Men min personliga favorit var ändå Cannes! I timmar hade jag kunnat strosa längst de mysiga gränderna, druckit en kopp kaffe eller bara jäst på en av de fina sandstränderna. Genom bilrutan kunde jag också glutta på massa mysiga små byar som vi passerade och jag gärna skulle göra ett stopp i Antibes, Estelle, Saint-Paul, Eze, Vallarius, Peille…

Nice strandprommenad

Strandprommenaden i Nice

franska-rivieran-2017_115

Nästan hela Monaco och dess hamn ryms i en bild.

franska-rivieran-2017_167

I vackra Cannes måste man bjuda på en klassisk pose.

Prismässigt är Rivieran mellanklass. En öl kostar klart mer än när man befinner sig på exempelvis Spanska kusten, i Italien eller Kroatien, men ser man till att välja rätt restauranger och barer så är det överkomliga priser. En stor stark och svalkande öl ligger på mellan 5-8 Euro.

franska-rivieran-2017_125

Öl-lycka!

Vid nästa resa till Rivieran, ska jag definitivt titta på att hyra en van, stanna vid varenda pärla som ser trevlig ut längst vägen. Det tror jag kan bli en drömresa av rang!

Nedan följer fler bilder från Villa Cespedes i Le Tignes:

franska-rivieran-2017_8

Hela sällskapet om 8 personer minus fotografen dinerar ute på terassen.

Eftermiddagsdrink på balkongen.

Naturen bjöd på mäktiga vyer om kvällarna i Le Tignes.

Naturen bjöd på mäktiga vyer om kvällarna i Le Tignes.

 

 

Pin It on Pinterest