En torsdag i Kathmandu

En torsdag i Kathmandu

Idag har vi gjort stan – Kathmandu – Robin, teamets fotograf Thomas Pickelner och jag.

Med egen chaffis och bil har vi blivit slussade mellan de största sevärdheterna. Första stoppet ”The monkey temple”, även kallat Swayambhunath, är ett högt beläget tempelområde där både apor och turister springer löst. Den toppas av en Stupa, vilket är ett monument för buddister för bön, enighet och för att uppnå vishet – Enlightment. Både hinduer och buddister ber i harmoni vid templet och när vinden blåser i böneflaggorna som omger området tar den med bönerna till upp till gudarna. Religiös harmoni är något nepaleserna är oerhört stolta över. Och ska vara. Det är fantastiskt att se alla dessa människor mässa mantran och hänge sig fullständigt i bönen.

Kathmandu - Nepal

Därefter slussades vi vidare till det gamla palatsområdet, en offerplats vid Bagmathifloden där vi bland annat fick se en kremering vid en begravning och även det största monumentet i Nepal – Boudhanath.

Kvällen avslutades med en typisk nepalesisk middag med Peak Promotion-gänget, de som har arrangerat hela vår expedition, tillsammans med vår nya medlem Christine Dube från Kanada. Massa små mystiska rätter som svaldes ner med sake till tonerna av traditionell musik och dans. Ganesh och jag drogs upp på dansgolvet och gjorde vårt bästa för att hänga med i takten. Nu har Robin lovat att dansa när han är nere från Mt. Everest igen! Detta kan han inte slingra sig ur…

Pin It on Pinterest