Uppdatering från EBC – en egen liten värld

Uppdatering från EBC – en egen liten värld

Det är svårt att förstå att det redan har gått tre veckor sedan vi kom hit.

Vi har haft stor rullians bland besökarna. Det började med Thomas som stannade här i närmare fem dagar, därefter gick det några dagar så fick vi besök av en stor grupp svenskar som stannade i två nätter. Syftet var att få tag på fina bilder till en dokumentär om städprojektet här på Mount Everest. Dessvärre kom gruppen de två dagar när en snöstorm drog in över lägret, en decimeter snö och dålig sikt. Pittman, en känd kvinna som klättrade med expeditionern under otursåret 1996 tillsammans med Rob Hall och Scott Fischer bl.a. stannade här en natt. Oskar Kihlborg kom två-tre veckor in i bas-lägrandet och bidrog med extra energi och nyfikenhet. Om två veckor kommer brorsan och tillsammans väntar vi tills Robin kommer ner från toppen av Everest.

Det är en egen liten värld här i baslägret.

126 expeditioner har jag förstått är här i år och på varje klättertillstånd får 7 klättrare plats. Det kan alltså vara närmare 800 klättrare här. Utöver dessa finns det kockar och hjälpredor i varje läger, så totalt sett är vi nog ett tusental personer här idag.

Att få dagarna att gå är inga problem och vi inte bara sitter i vårt matsalstält som vi har gjort under de dagar när snöflingorna har fyllt himlen. Bästa sättet är att förflytta sig mellan olika läger och socialisera med olika människor. Det är häftigt hur mycket olika individer och personligheter som samlas på såna här platser. Det finns unga människor som ska slå rekord, som

–          Robin Trygg: yngste svensk på Everest,

–          Alex, 20 år och ska bli yngsta att klättra Lothse utan syre

–          Sara, 16 år från USA ska klättra Mount Everest

Det är andra som är superrika som pröjsar för det med egna guldpengar. Det finns personer som har letat sponsorer och gör det här med en minimal budget. Det finns de som vill vara först på toppen, andra som är uppe för tionde gången, sedan har vi Apa Shepra som ska slå sitt eget världsrekord och försöka nå toppen för 21 a gången. Det är damer, det är herrar, tjejer, killar, unga, gamla, friska, modiga, hypokondriker… Alla sorter!

Sen är det jag. Support-trekker, den evigt väntande flickvännen nere i BC! Vi är inte många… mitt lilla fejs och jag 🙂

Everest BC - Nepal

Utsikten över Mt Everest BC – Nepal 2011

 

Pin It on Pinterest