En vanlig dag i Mount Everest basläger

En vanlig dag i Mount Everest basläger

Tolv dagar har passerat i baslägret. De går på något sätt in i varandra och ser mer eller mindre likadana ut, men ändå inte… svårt att förklara!

Klockan åtta väcks vi av Ngima Sherpa med en varm kopp te i tältet. Halvtimme efter det kommer nästa köksnisse och tar vår frukostbeställning från en nött plastmeny som vi idag kan som ett rinnande vatten. Masar oss långsamt ur tältet och försöker med nyvaken nuna socialisera med resten av lägermedlemmarna, springer iväg till ”kiss-tältet” (för man är alltid panikkissnödig!) som bara är en tältduk som omsluter ett litet stenras som vi kissar igenom. Vi har haft turen att kunna sitta och lapa sol utanför matsalstältet i några minuter före frukost de flesta dagar. Värmer.

Efter frukost är det upp till var och en att hitta på något aktivt. En dusch under en 10 liters platspåse eller handtvätt ”a la Nepali” är en lång aktivitet som bör göras före lunch så att hår och kläder hinner torka före solen går ner. Vandra runt i baslägret eller runt glaciären är andra alternativ som kan vara rätt trivsamma på morgonen när vinden inte slänger runt med en och solen fortfarande värmer.

Lunchbeställningen görs runt halv elva och serveras allt mellan kl.11.30 och 14.00.  Därefter är det dags för ytterligare aktiviteter, oftast sittandes i mattältet, då solen har en fantastisk förmåga att gömma sig bakom molnen efter lunch. Bloggande, spanskakurs, kolla om Internet fungerar på Robins mobil, kortspel, prat om klättring, bra dagar att göra topp-attack, när detta kommer ske mm avhandlas under dessa timmar.

Vid fyra får vi ALLTID en ”överraskning” från köket i form av snacks. Oftast är det någon form av bröd eller bakverk. Detta välkomnas alltid med glada utrop från oss!

Någon gång under dagen försöker vi även göra oss av med allt det vi trycker i oss. Dessvärre är det besöket i ”toalett-tältet” inte en av de trevligaste företeelserna här i EBC. Det lilla tältets odör är ingen barnlek och den blåser upp ifrån hålet som man sitter och försöker prickskjuta. Därav blir besöken ofta korta och helst inte fler än ETT per dag.

Middagstid är ett flyktigt begrepp, men vi blir oftast serverade vår beställning vid sjutiden. Solen har redan flytt sin kos då och stjärnorna tar över himlen. Mellan serveringarna blir det ut och ta kort på de vackra omgivningarna (dock inte för mig, då är det på tok för kallt för att röra sig mer än tjugo meter ute). Film eller bara en massa snack avslutar kvällen.

En rush över till tältet för att snabbt få upp värmen i sovsäcken! Om det inte blåser så fasligt i tältduken tar det inte många minuter innan John Blund sedan gör ett besök!

 

God natt!

 

Mt Everest BC - Nepal Mt Everest BC - Nepal Mt Everest BC - Nepal

Pin It on Pinterest