Gör jag aldrig om – första individuella långloppet

Gör jag aldrig om – första individuella långloppet

En blank skir yta polerar mina utåtbuktande uggleögon. Ögonvitorna skiftar fläckvis i rött. Blinkar dubbeltempo. Ett automatiskt försvarssystem utan effekt, irritationen försvinner inte. I näsan har flimmerhåren efterfest, känslan av att vilja nysa är konstant. Den ljumma febern har grävt ner sig under täcket.

Ska det vara såhär efter varje långlopp? Trodde kroppen var en samarbetsvillig maskin. Jag kanske misstagit mig…

I år står jag på mina längdlagg för tredje säsongen. Första gången jag snörade på mig prylarna var jag inte ett dugg imponerad. Cissi tog mig i släptåg runt Tandådalens en-milare. Egentligen en vacker, charmig tur i vår lugna dalsländska natur, men det enda som snurrade runt i huvet var

… Det här kommer jag aldrig göra om!

Minns inte vad som fick mig att göra ett lappkast, men året efter stod jag med ett enkelt nybörjarkitt – Atomic-skidor och comfy-pjäxor fr Salomon. Ett set som jag ”KAN ta mig runt klassiska Vasan”. Haha, skrattade jag högt inombords, kommer aldrig på frågan.

Efter första säsongen och femtio mil senare var jag fullständigt hooked. Med kollegorna på TrueSec signade vi oss för Stafettvasan. Kul jippo, testa gamla tävlingsnerver, teambuilding. Andra säsongen, en favorit i repris på sträckan Mångsbodarna-Evertsberg 24 km, gjorde jag en överraskade förbättring, klippte över 15min. Självförtroendet toppades!

Nu, tredje säsongen gillt, har jag slagit i huvudet rejält! Och min kropp har ställt sig på tvären. En arg förkylning har tagit min kropp som gisslan. Varav denna gnällpost om ett oskönt immunförsvar.

I lördags utmanade jag mig själv. Första individuella långloppet. Värmdöloppet 2015 med 540 deltagare, varav 32 tjejer, stakade sig runt 42 km i knivig terräng. Fyra varv på 10,8 km, 240 höjdmeter, noll fäste, ok stavfäste (till en början). Svårt före, en mix av is, blötsnö, varma, kalla partier och i slutändan rejält sladdriga spår. Men jag tog mig genom de efterlängtade målportarna in på 3.27.03,01. OM jag var glad!! 🙂

Slitet gav resultat. När Vasaloppets seedingtabell publicerades igår gled jag jublande in i startled 8, yes! Vilken lättnad! Förkylningen är (nästan) värd det.

(null)

Läget i startområdet 25 minuter före startskottet – Värmdöloppet 14:e februari 2015.

 

(null)

Laggen uppradade i tävlingsklassen.

 

Pin It on Pinterest