Inflyttningsfest i Changgu och miniweekend till Ubud

Inflyttningsfest i Changgu och miniweekend till Ubud

Inbjuden till inflyttningsfest i Changgu

Risfälten ser ut som övergivna slagfält. Stumpar av det som en gång var böljande risplantor, sticker trumpet upp ur den kladdiga jorden, lämnade åt sitt ensamma öde efter skörden. Flipfloppar mig fram på skuggsidan av den uppkörda jordvägen. Ryggens svettpärlor masserar glatt Sixtens mage, han hänger med som en apa i BabyBjörn bakpå ryggen. Fascinerad av alla nya platser som vi upptäcker längst med resan.

Vid vägs ände trillar vi på en äldre dam, stilig i svinrygg och iklädd regnbågens alla färger med ett skimrande laxrosa läppstift (som är på egna äventyr upp mot mungiporna). Färgexplosion deluxe!

– You want to come and look? hojtar hon till oss och ler brett.

⁃ Yeahs, if its ok, replikerar jag blixtsnabbt tillbaka.

Uppklädda äldre kvinnor och män har svärmat ned till granntomten hela morgonen, likt en bikupa med högsta leveranstakt. Klart jag spricker av nyfikenhet om vad som är på gång på i den knappt färdigställda vita villan framför oss.

⁃ The house is new and together we are blessing it. For good luck. Join if you want.

Hela samhället är engagerade, släkt, vänner och grannar (aunts and aunties), fyller villans alla rum. Tillsammans sjunger de, ber böner, offrar gåvor till gudarna. Ena rummet påminner om en florists glasrum, till bredden fylld med vackra blomkreationer, på den uppochnedvända trädgården har någon gjort formationer av stora palmblad och på baksidan står ett helvitt gäng och messar samtidigt som de gräver ner ett grillat djur(kanske kyckling) tillsammans med gula blommor i flätade palmbladskorgar. Jag har fått delta i ett klassiskt balinesiskt housevarmingparty!

Ett stopp påväg mot den populära turiststaden Ubud

Andreas kliver ut genom två järngrindar med böjt huvud och slår sig om vaderna.

⁃ Sjukt mycket mygg!! slänger han ur sig och tittar hastigt över axeln i hopp om att han har skakat av sig svärmen.

Framför honom går vår taxichaffis Neyman helt oberörd, klädd i varma jeans och med solglajorna fastklistrade i pannan. Fyra unga kokosnötter har de plockat ner från hans bakgård där han har en palm svajandes i ena hörnet och flera små tempel utplacerade runtomkring. Hans två tonårstjejer skrattar åt Andreas spektakel, slår upp kokosnötterna med en machete och serverar oss med sugrör.

Här bor Neyman i sitt barndomshem tillsammans med sina föräldrar, fru och tre barn. Självklart har byn en egen liten risodling en promenad bort. 70 sek för 25 kg Bali-ris kan vi köpa. Typ den vikten vi får ha med som bagagge…

Han berättar att varje hem huserar ett eget tempel. Ofta i svart, men av naturen dekorerat med mörk tunn mossa som kramar om kreationen. Har figuren tur omsveps den även av en guldduk och ett runt litet solparaply som är kanatat av ”tassels” som vippar i vindpustarna.

Taken är av tegelpannor och saknar takrännor. Istället kantas taknockarna av mörkrött tegel formade till krulliga vågor som stäcker sig ut i yogaposens kobra och ut blickar upp mot solen.

Väldigt kul att få se ett balinesiskt hem 🙂 typiskt att jag inte tog några bilder…

En helg som toppade våra låga förväntningar

Känt för sin Monkey Forest med galna apor, Ubud palace, fantastiska gröna risplattåer och härliga yoga-retreats, har Andreas varit måttligt imponerad av Ubud vid tidigare besök. Kanske mest pga alla apor. Men jag var taggad och vågorna i Changgu för stora och stökiga, så vi gjorde iallafall en tvådagarsutflykt och tog in på ett bättre hotell mitt i smeten. Smeten består av mysiga gator där restauranger med livemusik delar vägg med enkla spasalonger och små boutiquer som säljer vackra hantverk blandat med massa turistskräp.

Coola inredningsdetaljer i Ubuds boutiquer. En ny pool för Sigge att busa i. Vårt super deluxe rum! Lyx lyx lyx!

Balinesisk Livemusik till frukost är inte fel.

Sixten gillade Ubud, var svalt och skönt 🙂

Lunch på orangeri.

Åka taxi med Neyman är alltid ett äventyr!

Här är renare än i Changgu, inga stora nybyggen som skränar med sina maskiner, ingen sand som kryper in i öronen, kort is king och inte cash för omväxlings skull. Fokus på god mat, inredningsshopping (sååå mkt häftiga prylar) och avkoppling.

Water Rose Apple, aldrig sett eller smakat förut, väldigt gott!Sixten får snabbt vänner här och jobb som inkastare 🙂

Svettigt på risplattån i Telallalang.

Familjen på äventyr.

Glatt överraskade av att Ubud toppade förväntningarna återvände vi efter två dagar till ett svettigt Changgu för att fortsätta vår jakt på de väldiga vågorna.

Och juste, glad påsk!

Pin It on Pinterest