Toppbestigning av Mt Chirripo 3 800 möh

Toppbestigning av Mt Chirripo 3 800 möh

Mörk himmel. Fukt som kröp  under kläderna. Total tystnad. Månens sken kastade skuggor på djungelstigen som vi vandrade upp för. Upp, upp, upp. Varje steg tog vi med stor försiktighet. Våra Nike-sneakers dansade otyglat runt i fläckarna av lera och trädrötterna som vi klev över var kusligt lika kroppen av en boaorm där vi gick mitt i natten.

 

Vi var på helspänn. Varje litet ljud ljöd dubbelt så högt. Under pannlamporna lackade svetten. Två timmar tog det innan solen kröp över horizonten och började lysa upp vår väg. Inte förrän nu, när morgonljuset vågade sig fram mellan regnskogens många lianer, tog vi oss tid att ta en första ordentlig paus och få i oss frulle.

IMG_5799

Kl.03 på morgonen och vi är redo att vandra.

IMG_5798

Vandringsstav – ett måste!

 

Klockan hade ringt kl. 02:45. Vi började vår strapats i San Gerardo (1 500 m.ö.h.) med målet att nå Mt. Chirripo basecamp (3 400 m.ö.h.) och tillbaka. Mellan 15-22 timmar hade vi hört att det skulle ta. För att besöka nationalparken krävs en entrébiljett (18 dollar/dag) och enbart 52 biljetter/dag finns till försäljning. En biljett fick vi tag på, så Andreas fick hålla tummarna och vandra utan. En bandidos!

 

Lite nerviga för att åka fast vid biljettkontrollen, krigade vi upp för ordentligt branta sluttningar, trixade över stenar och rötter. Vid vissa branta passager liknade vår gångstil mer Grandma i IceAge, än de hyfsat tränade 30-åringar som vi är. Bestigningen tog oss igenom cloud forest, regnskog och tillslut kallare, kargare bergsklimat. Efter 6 timmar nådde vi vårt mål – Mt Chirripo basecamp. Glada och ordentligt nöjda! Väl uppe redde vi iordning en medtagen lunch och tog en välbehövlig paus. Skillnaden i temperatur var påtaglig. Mössa, dunjacka och långbrollor ett måste.

Kolla filmen:

Det viktigaste med en toppbestigning är att man även ska ner. Till en början skuttade vi med lätthet ner de 14,1 km vi vandrat upp, men de fem sista kilometrarna var en kamp för både ben, knän och huvud.

IMG_5836

Efter 13 timmar, 2 000 höjdmeter ToR, 33 kilometer och 50 331 steg senare var vi nere igen. Oerhört trötta och nöjda, drog vi raka vägen ner till puben. Vårt magiska hostel Mariposa erbjöd ett hot-tub, vilket var räddningen för våra utmattade muskler och leder. Efter några bärs och ett varmt bad somnade vi gott i vår stuga.

IMG_5837

Ett häftigt ställe för övrigt. Huset byggdes helt av återanvända saker. Inget gick till spillo. Vårt rum var bland annat isolerat av gamla ölflaskor. Där kände vi oss som hemma 🙂

IMG_5838

 

Pin It on Pinterest